SITE MAP | PENGIKLANAN | HUBUNGI | DAPATKAN HADIAH MISTERI

Memang Gempaq

info panas | info semasa | info pelik |

.

Kecoh Apabila Restoran Pelita Nasi Kandar Milik Orang India Bukan Islam

Memang Panas!!!! memetik laporan blog http://kakilepakz.blogspot.com/2013/09/pemilik-restoren-pelita-nasi-kandar.html  Pemilik Restoren PELITA NASI KANDAR adalah seorang HINDU, DATUK D.RAMESH.. telah mendapat pelbagai komen dari pengunjung blog tersebut 


berikut antara kandungan info yang dikongsikan


Sekadar pemberitahuan!!!

The Star bertarikh 24 September 2012 mukasurat 22 melaporkan bahawa pemilik PELITA NASI KANDAR, DATUK D.RAMESH melakukan pecah tanah untuk pembinaan sebuah kuil...

Dengan kata lain, pemilik PELITA NASI KANDAR adalah seorang HINDU....

Hasil jualan daripada PELITA NASI KANDAR telah digunakan untuk pembinaan KUIL HINDU.

BERSUBAHAT maknanya bagi orang Islam yang selama ini makan dan minum di PELITA NASI KANDAR....

Memandangkan pemilik dan tujuannya telah diketahui, mulai saat ini, tidak perlulah lagi kita pekena atau menjamu selera di mana-mana premis PELITA NASI KANDAR LAGI...

Yang mana sudah terlanjur dan menjadikan makanan serta minuman di PELITA NASI KANDAR sebagai darah daging, mohonlah taubat kepada Allah Taala kerana kejahilan dan kelekaan kita berusul periksa...

Masih banyak restoran milik umat Islam yang kita boleh pergi berbanding ke restoran-restoran sebegini.

Moga-moga kita diampunkan oleh Allah Taala yang Maha Pengasih lagi Maha Pengampun....


daripada info yang di kongsikan diatas admin tertarik 1 komen yang panjang lebar tentang penjelasan mengenai Restoran Nasi Kandar Pelita berikut komen beliau


Assalamualaikum

Nasi Kandar Pelita atau Pelita Samudra Pertama (M) Sdn.Bhd. adalah sebuah syarikat yang berdaftar. Nombor pendaftaran syarikat 481477-P. Syarikat ini mula beroperasi pada tahun 1994. Kini terdapat 7 (tujuh) orang pemegang saham (rakan kongsi). Enam daripadanya Muslim dan seorang India (belum Islam).

Saya Ustaz Shamsuri bin Ahmad adalah salah seorang daripada rakan kongsi dan pemegang saham syarikat ini. Buat masa ini saya telah dipilih sebagai Pengerusi Eksekutif syarikat ini.

Untuk makluman semua,
Pada zaman awal penubuhan syarikat ini, tidak banyak isu yang ditimbulkan. Tetapi isu yang berbagai-bagai mula timbul apabila syarikat ini mula berkembang dan menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. Apakah motif sebenar di sebalik isu-isu yang ditimbulkan itu hanya Allah yang mengetahui.

Isu taukeh Hindu, ayam tidak disembelih dan sebagainya telah menjadi isu yang paling hangat diperkatakan dan digembar-gemburkan oleh pihak-pihak tertentu. Cara isu-isu ini dibangkitkan sangat menarik dan kadang-kala kelihatan “macam cerita benar”. Manakala pencetus isu dan pencipta fitnah ini pula menggambarkan dirinya sebagai seorang yang sangat bertanggungjawab dan sangat amanah terhadap Allah. Maka sudah pastilah akan ada orang yang terpanggil untuk mengembangkan fitnah ini atas rasa tanggungjawab terhadap agama.

Saya sebagai seorang yang berpendidikan agama (Islamic Scholar), apatah lagi seorang yang terlibat secara langsung dalam medan dakwah. Memberi kuliah-kuliah pengajian, lebih-lebih lagi kaset-kaset kuliah pengajian saya bertebaran di sana sini, sudah tentulah saya amat faham tentang hukum haram halal dan tentu tidak akan berkompromi dalam hal yang seumpama ini.

Saudara-saudara,

Izinkan saya membuat sedikit penjelasan.

1. Islam tidak pernah melarang umat Islam berkongsi niaga dengan bukan Islam. Tidak ada satu nas Al-Quran atau hadis nabi yang menyatakan larangan terhadap perkara tersebut. Bermakna dari segi agama seorang Muslim boleh menjadikan bukan Islam sebagai rakan kongsi dalam perniagaan. Di Pelita Nasi Kandar, rakan kongsi yang belum Islam ini ditugaskan sebagai Pengurus Akaun, sesuai dengan kebolehannya.

Setidak-tidaknya di Pelita nasi Kandar, saya sebagai salah seorang rakan kongsi (bukannya makan gaji) sentiasa mengawasi perkara-perkara ini.

Untuk makluman saudara-saudara juga, Pelita Nasi Kandar kini mempunyai pekerja Muslim seramai lebih kurang 800 orang. Daripada jumlah itu terdapat 5 orang yang hafaz Al-Quran. Kebanyakan daripada mereka adalah pekerja dari India yang kita semua maklum tentang kemiskinan dan kedhaifan hidup mereka.

Kami di Pelita Nasi Kandar sangat bersyukur kepada Allah kerana kami dapat membantu mereka. Pendapatan yang seorang pekerja perolehi dapat menyara dan memberi makan kepada beberapa ramai ahli keluarganya di India. Semoga Allah menerima amal kebaikan yang sedikit ini sebagai satu amal baik di sisi-Nya.

2. Untuk memastikan kebersihan dan kehalalan serta menghapuskan keraguan, Pelita Samudra Pertama (M) Sdn.Bhd. telah menubuhkan anak syarikatnya Ayam Pelita Sdn.Bhd. Nombor pendaftaran 554846-A untuk menguruskan soal pemerosesan ayam.

Pelita Nasi Kandar adalah satu-satunya rangkaian nasi kandar yang mempunyai pusat penyembelihan dan pemprosesan ayam sendiri. Kita menerima ayam hidup daripada pembekal kita iaitu Maju Ayam Sdn.Bhd. dan penyembelihan serta pemprosesan dilakukan sendiri oleh pekerja-pekerja kita.
Proses ini dilakukan mengikut kaedah dan kehendak Syarak sepenuhnya. Sohibus Samahah Dato’ Mufti Pulau Pinang Dato’ Haji Hasan Haji Ahmad dan rombongan daripada Jabatan Agama Islam Pulau Pinang telah dijemput untuk melawat, melihat[truncated by WhatsApp]

apa komen anda pula? nanti boleh la tanya ustaz hukum orang islam makan direstoran bukan islam kemudian keuntungannya digunakan untuk membuat kuil.sebelum anda komen bukan-bukan lebih baik tanya ustaz dulu tentang isu ini.

Tajuk Paling Popular

Cara Bersetubuh Dalam Islam Yang Umat Islam Kena Tahu --> Baca Disini
Hukum Doktor Lelaki Memegang Dan Melihat Kemaluan Wanita-->Baca Disini
Kisah Benar Isteri Berzina Ketika Suami Outstation--> Baca Disini

Kisah Benar Anak Rogol Ibu Sendiri Hingga Hamil--> Baca Disini
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info semasa dengan tajuk Kecoh Apabila Restoran Pelita Nasi Kandar Milik Orang India Bukan Islam. Jika Artikel Ini Menarik Sila Bookmark dengan URL http://gempaqgiler.blogspot.com/2013/09/kecoh-apabila-restoran-pelita-nasi.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: putera izman - 11/09/13

11 komentar untuk "Kecoh Apabila Restoran Pelita Nasi Kandar Milik Orang India Bukan Islam"

 1. alahai..kdg2 jd keliru bile timbul isu2 bab mcm nie..kan..hihi~

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tanpa Nama15.12.13

   Tidak perlu keliru. buat rujukan sebenar. tidak semua perkara di dalam internet adalah benar.salah guna boleh bawa fitnah

   Padam
 2. Tanpa Nama12.9.13

  Alhamdulillah....lillahitaala..syukran..

  BalasPadam
 3. Tanpa Nama17.9.13

  Yang komen 2btl ke tdk ustaz..skrg ni tk ksh dh ustaz ke ape,bab duit or pmpn,tngl dlu nm ustaz..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tanpa Nama15.12.13

   jangan tuduh jika tidak ada bukti

   Padam
 4. Tanpa Nama18.9.13

  Assalamualaikum wrt wbt...saya sejak tahun lepas telah menyemak dengan beberapa institusi mengenai perkara ini..tuan boleh rujuk url ini http://www.ansarcomp.com.my/index.php... maklumat kenyataan akhbar dan cukup jelas..cuma saya tidak pasti kenapa mereka cuba mengukit semula perkara ini..saya juga menghubungi jakim pada tahun lepas dan telah diberi penjelasan tentang prosedur mendapat sijil Halal JAKIM, suatu prosedur yang ketat malah telus. Boleh dikatakan ke semua premis Nasi Kandar Pelita memiliki sijil Halal Jakim (boleh rujuk url ini http://www.halal.gov.my/.../ms/direktori-halal-malaysia) ..boleh semak satu persatu...saya tidak ada kepentingan sekadar pengemar Nasi Kandar dan saya lihat hanya Nasi Kandar Pelita yang banyak mencuba pendekatan ke arah memartabatkan Islam...sebagai contoh, ketetapan setiap hari Jumaat tepat pukul 1 ptg semua premis ditutup bagi memberi peluang pekerja mereka menunaikan solat Jumaat malah menggalakan para pelanggan mereka untuk turut menunaikan solat terlebih dahulu...kedua adalah kemudahan ruang solat atau surau di premis yang tidak melibatkan premis di dalam pasaraya....dan macam-macam lagi kalau kita rajin..kita sendiri boleh bertanya..saya pernah melihat sendiri penyelia mereka meminta pekerja mereka untuk solat terlebih dahulu sewaktu masuk wktu solat...akhir sekali..saya cuma ingin sampaikan......saya kagum dengan Nasi Kandar Pelita...banyak perkara dalam diam mereka melaksanakan untuk kepentingan orang Islam tetapi masih dihentam sehingga sebegitu sekali...saya mempunyai saudara yang kurang berkemampuan tetapi telah ditaja menunaikan Haji oleh pengurusan Nasi Kandar Pelita (boleh dikatakan setiap tahun lebih kurang 12 orang tidak berkemampuan ditaja Nasi Kandar Pelita) dan insya Allah saya pasti pelantikkan Ustaz Dato Samsuri Ahmad sebagai Pengerusi Nasi Kandar Pelita amat tepat sekali dan beliau tidak akan ada kompromi berkaitan perkara membabitkan hukum agama....jika musykil sila bertanya kepada orang lebih arif..contoh Y.Bhg Mufti Pulau Pinang sebab saya difaham beliau akan datang setiap minggu ke restoran Nasi Kandar Pelita....boleh tonton video di youtube ini http://youtu.be/RDLJ3Cswh4g.....terima kasih...

  BalasPadam
 5. Tanpa Nama23.9.13

  Nasi Kandar Pelita halal..boleh rujuk blog saudara Mazidul http://www.mazidulakmal.com/2013/09/restoran-nasi-kandar-pelita-berstatus.html

  BalasPadam
 6. Tanpa Nama10.10.13

  apsal xde orang melayu nak buat macam ni,....ade ramai jutawan melay takkan x bole tolong ...........

  BalasPadam
 7. Tanpa Nama15.12.13

  Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera

  Saya dengan rendah hati memohon untuk tuan membuang rencana di blog tuan ini.

  saya berada di kariah masjid jamek sebarang jaya dan saya tahu berkenaan nasi kandar pelita. banyak program mereka telah laksanakan bagi menjayakan masyarakat islam. bahkan pihak masjid sering mendapat bantuan daripada pihak nasi kandar pelita. tuan boleh hubungi pengerusi masjid atau pun datang sendiri ke sini untuk mendapatkan info. Malah ada jemaah haji tidak kemampuan telah dibantu oleh mereka.

  Dato Ramesh bukan pemilik mutlak nasi kandar pelita. beliau hanyalah salah seorang ahli lembaga pengarah dibawah portfolio kewangan. Program yang dinyatakan semasa pecah tanah adalah pecah tanah dewan serbaguna. Beliau pergi pun atas kapasiti sebagai individu yang dijemput (saya sendiri terjumpa beliau di restoran nasi kandar pelita pada tahun lepas dan bertanya berkenaan isu ini)

  Jadi, saya mohon saudara menarik semula rencana tersebut. Saya tidak mendapat keuntungan apa-apa cuma ingin mengelak penyebaran fitnah kepada mereka yang membantu orang Islam tanpa dilihat di mata kita ini.

  terima kasih

  Nota: rujukan link dibawah
  1. http://www.mazidulakmal.com/2013/09/restoran-nasi-kandar-pelita-berstatus.html
  2. http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Hentitaburfitnah/Article/index_html

  BalasPadam

Geng Blogger

Putera Izman