SITE MAP | PENGIKLANAN | HUBUNGI | DAPATKAN HADIAH MISTERI

Memang Gempaq

info panas | info semasa | info pelik |

.

Senarai Makanan Mengandungi Unsur Babi

SENARAI MAKANAN YANG MENGANDUNGI UNSUR BABI.Kepada umat islam perkara ini sangat penting kerana ia adalah haram dan berdosa

Diantara barangan yang ditegah umat Muslim memakannya kehalalannya diragui

Babi SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK ****
> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT ****, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
> 3. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
> 6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK **** DAN BINATANG TIDAK HALAL )
> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady’s Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady’s Choice Jelly.

Team Kuasa100

> SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberutahu perkara di atas. Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang. TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.

Confirm – Pringles Potato Chips – tidak HALAL !!

AMARAN OLEH KERAJAAN M’SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!

Ref. Message: Pringles Potato Chips

Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know…….. I have checked. It’s true that the chips contain Emulsifier.

Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.

TOP URGENT…….. PLS FORWARD TO OUR MUSLIM FRIENDS… Forward
this to your pork-free muslim friends. Beware of what ou eat.

Cuma disini admin rasa agak pelik ada juga senarai produk diatas ada logo halal namun mengapa ada unsur babi? apapun anda tentukan sendiri.samada mahu beli atau tidak.











sumber facebook pencinta ulamak

Tajuk Paling Popular

Cara Bersetubuh Dalam Islam Yang Umat Islam Kena Tahu --> Baca Disini
Hukum Doktor Lelaki Memegang Dan Melihat Kemaluan Wanita-->Baca Disini
Kisah Benar Isteri Berzina Ketika Suami Outstation--> Baca Disini

Kisah Benar Anak Rogol Ibu Sendiri Hingga Hamil--> Baca Disini
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info agama dengan tajuk Senarai Makanan Mengandungi Unsur Babi. Jika Artikel Ini Menarik Sila Bookmark dengan URL http://gempaqgiler.blogspot.com/2013/09/senarai-makanan-mengandungi-unsur-babi.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: putera izman - 20/09/13

91 komentar untuk "Senarai Makanan Mengandungi Unsur Babi"

  1. Tanpa Nama20.9.13

    baru dua hari lepas dalam TV3 menyatakan bahawa MCD halal. macam mana ni??????

    BalasPadam
  2. Tanpa Nama20.9.13

    Kalau tgok semua brg2 kt atas semuanye penah kita guna, mana pegi peguatkuasa undang2 berkaitan halal haram negara kita?.. siapa yang meluluskan kemasukan barang2 tersebut?.. kenapa benda2 ni tidak dihebahkan secara meluas disemua media2.. mungkin di sebabkn masing2.. ade saham diatas product2 tersebut, atau pn semuanya terlepas pandang... wallahhuaklam...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama1.6.14

      Itu la...heran

      Padam
  3. Kalau dah mmg ada bukti sampaikan trus kpd pihak yg sepatutnya melalui cara yg btul dan jelas supaya dapat diwartakan sbg haram dan org ramai tahu....klau setakat kat fb jer dah mcm nk menghancurkan org lain jer....

    BalasPadam
  4. Kalau dah mmg ada bukti sampaikan trus kpd pihak yg sepatutnya melalui cara yg btul dan jelas supaya dapat diwartakan sbg haram dan org ramai tahu....klau setakat kat fb jer dah mcm nk menghancurkan org lain jer....

    BalasPadam
  5. Tanpa Nama20.9.13

    Yakin dgn senarai yg JAKIM keluarkn je..takpun call dorang..lgipun setiap jbtan agama negeri ada unit halal..boleh tnya pada sumber yg tepat dan telus..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama20.9.13

      Sy setuju

      Padam
  6. Tanpa Nama20.9.13

    Bodoh bangang sape yg edar ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama2.5.14

      lagi bengong org yg share info ni

      Padam
    2. Tanpa Nama24.5.14

      Sekarang sapa bengong? Cadbury ada logo jakim tapi ada dna babi. High5 dulu pun ada halal jakim tapi haram jadah ada babi!

      Padam
  7. Kita negara ISLAM mana peginya pihak berkuasa? Kalu betul dh di sahkan HARAM kenapa penjualan berleluasa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama20.9.13

      Betul 2.. Pjualan bleluasa ciap ad cop hlal..klau y ad cop hlal pn sbnrny hram jd mcm mane nk knl y mana 1 hlal n hrm..kte sbg rkyt bgntg pd y cop hlal 2..krjn kena la amik tindakan skirany bnd ni bnr..klau kte da termkn y hrm pn,mrka pn bdosa sb bnrkn y hram d mkn dgn adanya cop hlal..sdgkn 2 tgjwb mrka utk mgesahkn mkanan y dluluskn utk muslim.

      Padam
    2. betul tu..kan dah ada pihak yg mengkajinya dan sahkannya halal atau tidak, walaupepun hanya Allah saje yg tahu dan kita cuma beli dan yakin pada yg disahkan je..

      Padam
  8. Tanpa Nama20.9.13

    Kenapa kerajaan suruh pengguna Berhati hati? Mane pegi Menteri² yg jaga hal ehwal pemakanan Halal Haram? Kenapa Kata McD Kejap Haram kejap Halal? Dunia Dunia Dunia...Duit semata!!

    BalasPadam
  9. Tanpa Nama20.9.13

    Kalau ada bukti sila buat laporan pd yg pihak berwajib... jika dihebahkan tanpa bukti ia akan menjadi fitnah dan memudaratkan perniagaan orang lain...

    BalasPadam
  10. Tanpa Nama20.9.13

    Kenapa kerajaan suruh pengguna Berhati hati? Mane pegi Menteri² yg jaga hal ehwal pemakanan Halal Haram? Kenapa Kata McD Kejap Haram kejap Halal? Dunia Dunia Dunia...Duit semata!!

    BalasPadam
  11. Tanpa Nama20.9.13

    Kenapa kerajaan suruh pengguna Berhati hati? Mane pegi Menteri² yg jaga hal ehwal pemakanan Halal Haram? Kenapa Kata McD Kejap Haram kejap Halal? Dunia Dunia Dunia...Duit semata!!

    BalasPadam
  12. Tanpa Nama20.9.13

    Duk utan jd tarzen geng dgn gajah ag baguihh

    BalasPadam
  13. jannah20.9.13

    Jika betul apa y d terangkn d atas smuanya haram..knpe tidak d war2kn kpada umum.contohnye pihak media..surat khbar supaya rmai y thu.....pasti phak kmenterian sdah thu trlbih dhlu....jgn lah buat andaian skiranya x benar.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sakurazie20.9.13

      klu kte slalu mkn bnda haram ksnnye dri sndri blh nmpk..antaranye liat nk solat,suke bruk sgka pd org,suke mghalalkn yg haram,xhormat ibu bapa,suke brdndam ssama mnusia,kjr duniawi n mcm2 lg kburukn..tpuk dada tnye hati..better bli produk muslim je..in shaa allah trjmin hlal n blh tlg org2 mlyu kte jgk...

      Padam
  14. Tanpa Nama20.9.13

    Dr mana punca maklumat ni...?

    BalasPadam
  15. Tanpa Nama20.9.13

    Mereka dah cek semua tauhu buatan orang cina ke. Nampak sgt dah jatuh fitnah maklumat ni.

    BalasPadam
  16. Setuju dgn Jannah...

    BalasPadam
  17. ini lebih kepada market strategi je ni nak kondemkan perniagaan lain....ada bukti sahih ke?main petik2 je.....kalau kene saman...padan muka...

    BalasPadam
  18. ini lebih kepada market strategi je ni nak kondemkan perniagaan lain....ada bukti sahih ke?main petik2 je.....kalau kene saman...padan muka...

    BalasPadam
  19. Tanpa Nama20.9.13

    Adakah ini yg terkini... Share sembarangan membawa fitnah tuan! Dan fitnah lebih dahsyat daripada membunuh

    BalasPadam
  20. Nak smbng kt fb jer wt per..smbng larh 1 dunia..bru btol na share utk org islam..na smbg kt fb..cpe jer twu..0rg2 yg xde fb 2 cmne lark..mcm 0rg2 tua 2..

    BalasPadam
  21. Wahai umat islam jangan mudah percaya fitnah ini...yakinlh pihak berkuasa telah menjalan tanggung jawab untuk menertukan satu2 barangan itu halal atau haram..jangan kita memperlekeh kan pihak berkuasa kita...fitnah adalah kebinasaan

    BalasPadam
  22. Tanpa Nama20.9.13

    sepatutnya bw maklumat di kyt tv bg semua orang tau. berani kerana benar.

    BalasPadam
  23. Nak smbng kt fb jer wt per..smbng larh 1 dunia..bru btol na share utk org islam..na smbg kt fb..cpe jer twu..0rg2 yg xde fb 2 cmne lark..mcm 0rg2 tua 2..

    BalasPadam
  24. Tanpa Nama20.9.13

    Setahu sy klu smue brg diatas haram kita na mkn ape bubur sje k

    BalasPadam
  25. Tunjukkan lah bukti . Jangan mempersendakan antara yang halal dan haram . Andai apa yang dikatakan adalah benar , kenapa tak hebahkan kepada yang lain . Ni semua penting demi agama kita . Jangan hanya post semua ni namun kesahihannya masih diragui . Harap dapat ambil tindakan atas komen2 diatas . Assalamualaikum

    BalasPadam
  26. Tanpa Nama20.9.13

    Undang2 yg manusia wt,,semue org blh langgar,,tpi undang2 yg allah S.W.T dh tetap kn siapa brani langgar,,fikir2 kan selamat beramal...

    BalasPadam
  27. Tanpa Nama20.9.13

    Benda ni kalau tk slp dh 2-3thn dh..ni msti lmbt pngetahuan...

    BalasPadam
  28. Tanpa Nama20.9.13

    suruh jer kerajaan tutup kilang dan henti kn import brgan dr luar...sedia kn kedai 1malaysia khas utk org islam di setiap negeri...boleh membantu sesama islam...


    BalasPadam
  29. Tanpa Nama20.9.13

    kenapa semua buatan orang cine haram????

    habis tu kalu cine mualaf haram jugak???

    mane fakta????

    kenape x de temubual dgn orng yng keluarkn kenyataan tu???

    pastu x mention name ulama atau persatuan penggune yng selidik atau jakim

    lgpun setahu aq maggi halal dpt kelulusan lagi

    kalu x de bukti jgn tuduh nk syok sendiri

    ni cornform umur baru setahun jagung dh pandai buat kenyataan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama25.5.14

      Lu mau makan...makan la! Org bagitau ja! Apa sengal sgt lu! Lu mau makan babi pun makan la...apa mau bising!!! Bengong!

      Padam
  30. Tanpa Nama20.9.13

    Ust Amri dr Jakim selalu war2kan, asal ada tanda Halal yg sah blh guna/mkn. Jaminan dr sorang ustaz. Kita rakyat nmrhaen terima jelah. Ustaz tu lbh tau azab Allah jika dia xamanah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama25.5.14

      Dulu jakim keluar sijil halal kat high 5...last2 tak halal! Kita kena ambil tahu...bukan main ikut ja....bodo!!!

      Padam
  31. Tanpa Nama20.9.13

    memang semua kat atas tuhh ada logo halal tapi bukan halal jakim
    'taktahulah'

    BalasPadam
  32. Tanpa Nama20.9.13

    ckit pun gua xkisah..pegi mampos..sendiri punya duit..sendiri punya perut..selagi aku mkn bnda2 tu.xnnmpak babi sekor depan mata..selagi tu aku tarah smpai licin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama25.5.14

      Ni la akibatnya byk makan babi....dah jadi mcm babi!

      Padam
  33. Tanpa Nama20.9.13

    Knp phk brwjb x warta kn klu btl smua brngn 2 x halal.

    BalasPadam
  34. Jangan kita jadi punca fitnah

    BalasPadam
  35. Kalau bna...xmkn xmandi n xsegalanya la kita...salurkn melalui pihak yg betol2 mnguruskn hal2 haram halal produk dipasaran...dh bna tbukti..nk takut apa bgitau kpd yg bkenaan...

    BalasPadam
  36. Kalau bna...xmkn xmandi n xsegalanya la kita...salurkn melalui pihak yg betol2 mnguruskn hal2 haram halal produk dipasaran...dh bna tbukti..nk takut apa bgitau kpd yg bkenaan...

    BalasPadam
  37. Apasal no telfon dr tu tak lengkap kenapa no dia 7 angka je bukan 8 angka nie bila punya berita nie...jgn kelirukan pengguna.....

    BalasPadam
  38. Apasal no telfon dr tu tak lengkap kenapa no dia 7 angka je bukan 8 angka nie bila punya berita nie...jgn kelirukan pengguna.....

    BalasPadam
  39. Tanpa Nama21.9.13

    Auta

    BalasPadam
  40. Tanpa Nama22.9.13

    Tak pasti benar atau tidak, tapi yang pasti saya pernah diberitahu yang ada logo halal jakim tak semestinya halal. Sebab sebelum pernah diberitahu sendiri oleh pegawai Jakim secara peribadi. Jalan terbaik beli barangan keluaran org islam sendiri. Itu yang saya amalkan sehingga ke hari ini, sebab pernah dengar ustaz cakap jika kita berusaha mencari yang halal, insyaAllah Allah akan membantu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama25.5.14

      Ya betul! Tgk org berilmu cakap

      Padam
  41. Tanpa Nama22.9.13

    Brg2 tu dr dlu dah pakai..knp skrg?ap2 pun kita kena lbh hati2 dlm pemlihn brg2 keperluan

    BalasPadam
  42. bagi saya kalau ada logo halal JAKIM dan ok. benda lain tolak tepi. apa2 pun org yang keluarkan tanda halal tu yang bertanggungjwb. kita dah lepas. cuma sebaiknya pilih produk keluaran bumiputra. tapi susah jugak sebab org bukan islam bijak jugak. cthnya alicafe. bukan bumiputra punya...

    BalasPadam
  43. Ini adalah kenyataan tanpa sumber dan fakta yg sahih..yg jelas nak menjatuhkan syarikat2 bukan islam..barang makanan yg telah disahkan halal oleh pihak2 yg diiktiraf sememangnya tidak perlu diragui lagi..

    BalasPadam
  44. Tanpa Nama28.9.13

    Astaga....semua brang kt atas mmg penah sekeluarga sy mkan.......btul ke ni??????

    BalasPadam
  45. Tanpa Nama19.10.13

    kalau kita yakin...gunakan tanpa was-was...jika kita was-was...tinggalkan . Itu lebih baik

    BalasPadam
  46. sy suke sgt bila org bg peringatan mcm ni.. menunjukkan org tu prihatin.. :) tp sy jadi ragu2 apabila kebanyakan makanan diatas ada logo HALAL.. nk percaya bulat2 risau kalau benda ni satu fitnah.. jadi sy ambil pendekatan sy menyakini Jab Agama Islam Malaysia.. jika mereka yg lalai dan leka dan bersalah dlm urusan ni.. biar mereka yg tanggung...

    BalasPadam
  47. Tanpa Nama29.10.13

    Lepas nie makan ubi kayu jewk laa sbb sume da haram .

    BalasPadam
  48. Tanpa Nama29.10.13

    klu sume haram baik duk umah berbogel je, xboleh sentuh ape2, baju pon xboleh pakai coz xtau dtg dr mane, berus gigi, ubat gigi, sabun, syampu, kuali, minyak masak, bahan2 masakan, sudu, pinggan, kasut, stering kereta, helmet, katil, tilam, cadar, langsir dan mcm2 lagi la, jgn sentuh takut ade b***..bernafas pon xboleh takut ade bau masakan b***, baik mati je! klu brg bumiputra sekali pon contoh mcm kerepek, xsume bahan die keluarkan, just kerepek je die buat, abis minyak yg die guna?kuali?pembungkus?dieorg beli kt luar jugak mungkin ade b***..tanggungjawab sudah diberikan pada Jab Agama dan kte hanya perlu yakin dgn tugas mereka..yg penting jgn ada rasa was2 utk mmbeli serta menggunakan sesuatu brg..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama16.12.13

      Sy setuju dgn awk...klau nk ikut semua nya tak halal lh jadi nya...sbb bumiputra yg buat..tp bahan asas dorang guna jg dri sumber yg d ragui tu...sy btl2 keliru skrng ni, tp klau sy dpt elak sy cuba elak kn...selebih nya beserah

      Padam
    2. Tanpa Nama25.5.14

      Org tak berilmu cakap

      Padam
  49. Tanpa Nama29.10.13

    sahih ke ni...ramai yang dah terkeliru ni...maggi hampir majoriti pernah makan dan sabun lux & fab pun ramai kot yang guna... tolong beri pencerahan sikit....

    BalasPadam
  50. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  51. Tanpa Nama..kalau rajin..search pasal Dr Safurah Hj Jaafar..Dr ckp ada org salah gunakan nama dia utk forwardkan pasal perkara ni. Lagipun kalau ikut logik..senarai yg dibuat takde detail langsung mcm JAKIM. Contohnya chocolate cake..brand ape? terlalu umum..macam mana boleh ckp x halal pada benda yg tak spesifik..Sebelum nak rasa was-was, cuba cari information sikit..kalau masih was-was..tinggalkan.. yang ni pendapat saya je :)

    BalasPadam
  52. Tanpa Nama29.10.13

    tunjuk bukti dulu bru blh cakap,jgn ckp ja,byk brg tls HALAL selidik dulu dgn JAKIM.jgn bagi rakyat malaysia was-was.

    BalasPadam
  53. Tanpa Nama29.10.13

    lps ni sblm beli sesuatu kena pg JAKIM dulu utk pengesahan,klu blh setiap pasar raya kena letak pegawai JAKIM,lepas dia cop halal bru blh beli.lps ni harga barang naik lah sbb nk bayar pegawai JAKIM.ramai pegawai yg perlu,byk lah jawatan kosong JAKIM lps ni.

    BalasPadam
  54. Tanpa Nama4.11.13

    Klau btul smua brang2 ni haram n nk slahkn phak yg brwajib, knapa x di kemukakn di aduan rakyat tv3?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama25.5.14

      TV3!??? Ha..ha...ha....!

      Padam
  55. Tanpa Nama2.12.13

    Tuan blog tolong remove la post ni. Buat fitnah je kerjanya. Cuba buat kajian sikit bila baca sesuatu. Tengok berapa ramai dah baca blog anda. Berapa luas fitnah tersebar hanya kerana satu entri anda ini. Anda nak jawab di akhirat?

    Siapa DR. RASHEED MOS? Tolong bawa orangnya bertemu dengan saya andai benar dia wujud. Andai tak dapat cari dia, maka buang saja entri ini kerana dia memang tak wujud.

    BalasPadam
  56. Tanpa Nama19.12.13

    Salam...sy bru je bce kt web jakim, mcd, scret rsipi, strbuck & chiken rice shop halal n sjil syrikt nie xditarik balik..dan sy pnh bca yg mcm blogger nie buat tp pda thun 2010.. mgkin dh byk prubahan..mohon blogger nie cari kbnran brknaan isu ini & update yg trbaru..tq

    BalasPadam
  57. Tanpa Nama16.3.14

    lau mcm tu ape yang melayu makan pakai guna selepas ni tak de la sebab semua benda termasuk makanan pon semuaqnya dna babi.cukup kasian dgn melayu dr dulu tak tahu benda ni tetapi makan jugak sebab kat dunia ni memang tak de makanan lain dah.melayu kata tak boleh makan babi haram tapi lau darurat dah tak de makanan terpaksa jugak makan babi.semua nya kat dunia ni semau nya tak halal.ayam pon tak halal sebab ada paruh n cakar dia.seperti helang jugak.ayam semua dia makan,mcm belut,tahi,segalanya lah ape yg ada di muka bumi ini.

    BalasPadam
  58. Tanpa Nama22.3.14

    Mcm x btul jerr..?? "=_=

    BalasPadam
  59. Tanpa Nama1.4.14

    Im not sure but I guess that this things are related to money and interests. JAKIM's employees are human being who make mistakes too... For me , the truth is they still can't tell whether the product are completely 100% halal or not. They don't even bother to be there while the factory is prosessing their products or the reastaurant is serving the foods to us.FOR GOD SAKE where are they?

    BalasPadam
  60. Tanpa Nama1.4.14

    Yg buat statment ni tkde otak agknye..agk2 lh klu nk boikot pon..

    BalasPadam
  61. Tanpa Nama1.4.14

    Klu maggi 2 jgn kate penari tiang..imam masjid pon pnah mkn..apela slah maggi 2 agknye pai kne tdoh ade cmpuran tidak halal...cer blas ckit..

    BalasPadam
  62. Tipu ni.. .Kalo haram...nape ade cop halal jakim?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama25.5.14

      Otak sempit

      Padam
    2. Tanpa Nama26.5.14

      Haizz.. Apa nk jadi

      Padam
  63. Kebodohan apakah ini....abis jbatan agama dok goyang teloq ja ka....shit u nk fitnah org....puih....

    BalasPadam
  64. Ntah...kfc sedap2 ckp ade unsur khinzir plak....xde kne mngene pon....sebok die nie....

    BalasPadam
  65. Tanpa Nama20.5.14

    ni semua propa je nk huru harakn keadaan klau btul tjukn bukti jgn tunding jari sbg pengguna kna bijak memilih yakin pd jakim beli ada logo halal jakim jee

    BalasPadam
  66. Tanpa Nama24.5.14

    statement pn kelakar.. semua aiskrim dlm bekas plastik la. semua aiskrim harga 1.00 keatas la.. produk semua org cina.. main hentam saja. yang ajinomoto tu pling kelakar.. blh plak ad satu kilang yg produce gune bahan berbeza ckit. sbnrnye ajinomoto di malaysia ni hanya distributor saja.. bukan kilang memproses. kalau proses pn mst ad sop stndrd.. maklumat yg blh dipertikaikan.

    BalasPadam
  67. Tanpa Nama26.5.14

    Jdi mcm mna mau tau makanan tu mengandungi lemak babi atau tidak

    BalasPadam
  68. Tanpa Nama26.5.14

    What the?? Aih. Apa ni ? Apa? Semua ni ada babi ke? Ehh.. Klau tkde bahan bukti jngn main tuduh2 boleh x? Bnde halal jdi haram? Apa kejadah nya ni? Takkan lah bnde2 asas pun ade babi? Ehh.. Klau cmni baik bogel je.. Tk payah sentuh apa2 lah.. Dah semua babi.. Klau baju kite pun ade unsur2 babi kan baik bogel je?? Jgn buat fitnah! Spe dr rasheed tu? Meh bawa dia gi sini... Spe plk dia.. Habis klau btul sume tu ade babi.. Asal tk laporkan je kt pihak yg tertentu? Klau pihak yg tertntu dh terima of coz lah dia share.. Dia aku sebarkan bnde2 ni kt media massa cth tv, radio.? Klau dh haram asl tk dilarang sekeras2nya? Asl tk bagitau pun? Klau setakat dkt entri ni aku tk caya lah.. Berus gigilah. Ubat gigilah.. Sume tu dh terjadi! Mane nk cari yg halal? Klau sume dh babi babi babi jer! Sorylah klau kasar.. Tp mmng btul. Cume aku tk nk bnde yg dh lama dn tk btul ni akn tersebar,, baik delete je

    BalasPadam
  69. Ais krim harga rm1 ke atas ada lemak babi? haha, lawokk, bestu kita mkn ais 20 sen je naa.. :p

    BalasPadam
  70. Tanpa Nama29.5.14

    Aiskrim matkool pun ade ke

    BalasPadam
  71. Tanpa Nama29.5.14

    Banyaknyer haram aq nk mkn aper -.-

    BalasPadam
  72. Tanpa Nama30.5.14

    betul ke bahan-bahan ni semua tidak halal? sudah disahkan oleh jakim ke? kenapa tidak dihebohkan kepada media seandainya semua makanan ni tidak halal?...kalau boleh, tolong bagi bukti yang semua makanan ni adalah HARAM sebab saya takut benda ni jatuh fitnah seandainya ada makanan yang disebutkan adalah halal ....

    BalasPadam
  73. Tanpa Nama5.6.14

    susahnya hidup zaman moden ni. makanan babyak tapi banyak yang meragukan.bila difikirkan, bukan suatu yg mustahil, sbb disediakan oleh bukan islam. mrk peduli apa. ..bahkan mrk memang nk menjahanamkan akidah org islam.nk meranapkan sama sekali. ...kalau di bosnia mrk rogol wanita utk merosakkan nasab keturunan....jakim pn xleh kawal.mereka serah sampel masa nk pohon logo halal.operasi seterusnya sapa nk pantau.....campur je le....

    BalasPadam
  74. Tanpa Nama6.6.14

    Patut la zaman skarang ni umat islam perangai telampau dasyat,kebanyakannya keperluan harian tidak HALAL.nauzubillahhiminzalik.moga Allah S.W.T. mengampunkan dosa kita semua dan amal ibadat kita diterima.kerana apa yg kita mkan sekian lma telah menjadi darah daging.

    BalasPadam
  75. ADA LOGO HALAL BOLEH LAH GUNA...YG SALAH BUKAN KITA PENGGUNA
    ..KALAU JELAS HARAM....OIHAK BERTANGGUNGJAWABLAH TANGGUNG...AMBIK HUKUM ASAL. ..CONTOH...DUIT....KALAU NAK SIASAT SEHELAI2 DUIT PARAH KITA...MANA SATU YG KENA DARAH BABI...

    BalasPadam

Geng Blogger

Putera Izman