SITE MAP | PENGIKLANAN | HUBUNGI | DAPATKAN HADIAH MISTERI

Memang Gempaq

info panas | info semasa | info pelik |

.

Tips Berguna Untuk Menjaga Alat Sulit Wanita Dengan Baik


Alat sulit wanita merupakan kawasan anggota badan yang paling sensitif dan memerlukan penjagaan yang baik. Ada wanita yang kurang mengambil berat mengenai kebersihan alat sulit  mereka dan boleh menyebabkan risiko terkena pelbagai penyakit.

Oleh sebab itu, anda perlu membaca dan mengetahui tips-tips menjaga dan merawat alat sulit wanita agar sentiasa terpelihara dan bersih .

1. Biasakan untuk membilas alat sulit anda setiap kali selesai buang air kencing atau air besar, harus membilasnya sampai bersih, iaitu dengan membasuh menggunakan air bersih dari arah depan ke belakang setiap kali selesai buang air kecil atau buang air besar. Kemudian basuh dengan tisu sekali usap sebelum memakai seluar dalam. Kerana jika sekitar organ dibiarkan lembab, maka kulat dan bakteria akan mudah merebak.

2. Perhatikan jenis kertas tisu yang digunakan untuk membersihkan kawasan kemaluan. Lendir dan air memang terserap dengan baik oleh tisu. Namun tisu yang digunakan ada juga yang mudah tercemar oleh kuman dan bakteria yang merupakan penyebab jangkitan. Kita tidak mahu ini terjadi ya para wanita!

3. Gantilah seluar dalam paling tidak pun dua kali dalam sehari.Pastikan memilih seluar dalam yang mudah menyerap peluh yang diperbuat daripada kapas.

4. Elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat. Seluar dalam yang terlalu ketat akan menekan otot faraj dan membuat kawasan kemaluan menjadi lebih lembap, misalnya seluar jeans, dan memberi peluang bakteria tumbuh subur di kawasan tersebut.

5. Elakkan penggunaan pantyliner beraroma (minyak wangi) atau secara terus menerus setiap hari kerana boleh menyebabkan iritasi pada kulit. Pantyliner hanya digunakan bila anda mengalami keputihan saja ya.

6. Gunakan pad/tuala wanita dengan permukaan yang lembut dan kering sehingga tidak menimbulkan iritasi ketika anda datang haid. Selain itu gantilah pad sekerap mungkin sekurang-kurangnya 5-6 jam sekali. Darah yang tertampung pada pad boleh menjadi medium tumbuhnya kuman penyebab jangkitan.

7. Elakkan penggunaan cecair khusus pembersihan organ intim secara rutin kerana akan mengganggu keseimbangan flora dalam faraj. Bila terlalu sering dipakai, justru akan membunuh bakteria baik dalam faraj, yang selanjutnya akan mencetuskan tumbuhnya cendawan. Akibatnya, muncul gatal-gatal di kawasan organ intim.

8. Elakkan hubungan seksual semasa anda dalam haid. Kerana  apabila menstruasi , dinding rahim cenderung lebih sensitif sehingga boleh menyebabkan luka.

9. Elakkan stres berlebihan dan beralihlah ke gaya hidup aktif dengan teratur bersenam dan pengambilan makanan seimbang.
Tajuk Paling Popular

Cara Bersetubuh Dalam Islam Yang Umat Islam Kena Tahu --> Baca Disini
Hukum Doktor Lelaki Memegang Dan Melihat Kemaluan Wanita-->Baca Disini
Kisah Benar Isteri Berzina Ketika Suami Outstation--> Baca Disini

Kisah Benar Anak Rogol Ibu Sendiri Hingga Hamil--> Baca Disini
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori info wanita dengan tajuk Tips Berguna Untuk Menjaga Alat Sulit Wanita Dengan Baik. Jika Artikel Ini Menarik Sila Bookmark dengan URL http://gempaqgiler.blogspot.com/2013/07/tips-berguna-untuk-menjaga-alat-sulit.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: putera izman - 7/07/13

4 komentar untuk " Tips Berguna Untuk Menjaga Alat Sulit Wanita Dengan Baik"

 1. Tanpa Nama7.7.13

  Ada tips jaga vagina bagi yang sedang berpantang? Apa kebaikan air garam yang disyorkan untuk mencuci vagina ketika berpantang? Apakah betul daun sireh yang telah direbus bersama manjakani tulen, boleh mengetatkan vagina dan memberi kesegaran yang berpanjangan? Terima kasih.

  BalasPadam
 2. Wujudkan Impian Anda Untuk Segera Hamil Bersama dr.Rosdiana Ramli,SpOG
  dr.Rosdiana Ramli,SpOG adalah seorang dokter spesialis kandungan yang memang ahli dalam bidangnya.Beliau telah telah berhasil membantu mewujudkan RIBUAN imipian pasangan susmi istri yang belum hamil.Dan bukan hanya di Indonesia melainkan juga di Belanda,Australia,Singapura,Dan Hongkong melalui bukunya yang berjudul “PANDUAN LENGKAP CARA CEPAT HAMIL”.Buku ini ditulis langsung oleh dr.Rosdiana Ramli,SpOG berdasarkan pengalamannya sehari-hari.Buku ini telah berhasil menjadi Best Seller dan rekor penjualan di penerbit Digi Pustaka.Rekor ini tercatat ketika cetakan pertama buku ini habis dalam waktu kurang dari 72 jam saja!Buku ini juga mendapatkan komentar positif dari dr.Boyke Dian Nugraha,SpOG,MARS (Konsultan Seks Terkenal Di Indonesia).
  Bagi yang mendapatkan buku ini,bukan hanya materi yang akan didapatkan tapi juga akan mendapatkan KONSULTASI GRATIS dengan dr.Rosdiana Ramli,SpOG.

  BalasPadam

Geng Blogger

Putera Izman